Tuesday, November 23, 2010

35 weeks

Minggu ni usia kandungan my baby dh masuk ke-35 weeks..sgt takut sbab tinggal 5 minggu je lagi nak menempuh saat2 kesakitan bersalin. Mengikut pengalaman org citer semua cakap time nak bersalin tu sakit cuma ikut pada orang..ade orang sakit nye sekejap je..ade orang sakit nye lama..xde pulak orang cakap time bersalin tu xsakit langsung..seronok je keluar..hehe.xtahu la nanti time aku mcm mne kan.tp, sntiasa berdoa agar semua nye selamat dan moga Allah memberi kesenangan & kelapangan kepada aku time bersalin nanti ~aminn~.

Aritu ade seorang ustazah dtg kat office aku ni.die tanye dh berape bulan.aku pon ckp la dh 8 bulan..dia doakan aku selamat bersalin nanti..aku cakap terima kasih. dan yang paling aku igt pesanan dia..yang penting kene hormat suami, mase mengandung xblh nak lawan cakap suami dan kene berbuat baik dengan suami..insyaAllah senang la bersalin nanti..Hati terus jadi takut..alamak..layanan aku kat en.suami time mengandung ke..sebelum ngandung ke xla baik sgt.kadang2 ade time malas nak bt ape yang dia suruh mmg aku xkan buat.tp, xtahu la die marah ke x..sbab dia xpenah ckp atau paksa pon..cume die akan diam lps tu akan snyum balik.
tp, tibe-tibe terfikir hbis la aku..nnti mest time nak bersalin sakit kan..ape pon klu en suami t'bace entry kali ni..ain nak mntak maaf banyak2 ye..skr ni ain cube bt ape yang hanis suruh..(sebenarnye, en.suami aku ni org nye simple je..klu kat rmh tu xde la byk hal sgt nk layan..cume msk sardin, ade desert dadih ke..aiskrim ke..die suke la) semalam hanis suruh ain masak maggie goreng, (wlupon senang sebenarnya, tetap aku malas nk masak sbab dh xlarat nk b'diri sgt) tp, ain masak kan jgk kan..dengan syarat hanis masuk dapur sekali temankan ain.hehe.Thanks sbab sudi potong & tumbuk bawang..:)..doa kan ain selamat lahir kan baby kite ye.

sekarang ni tangan kanan aku selalu kebas2..dulu semalam dh pegi klinik check..tp, ubat demam yang aku dapat..bijak & pandai betul doc tu..kelakar pon ade..biar la..lg pon dh tanye k.sha kakak kat office aku ni..die pon pregnant jgk dan tnggu hari je nak bersalin..die kate mmg orang mengandung mcm tu..sistem perjalanan darah xmengalir dengan betul, sbab die pon selalu jgk jadi mcm tu lately ni.huhu..kaki pon dh bengkak surut..bengkak surut..mmg xsabar rasenya nak bersalin.:)..tido malam pon dh xlena..

semua doakan aku selamat yeh melahirkan my 1st baby..xsabar nak jmpe die..


Si kecil ku..♥♥♥

Sunday, October 10, 2010

9 Mimpi Nabi Muhammad SAW

Daripada Abdul Rahman Bin Samurah ra berkata, Nabi Muhammad saw
bersabda:

"Sesungguhnya aku telah mengalami mimpi-mimpi yang menakjubkan pada
malam aku sebelum di Israqkan........"

1. Aku telah melihat seorang dari umatku telah di datang oleh malaikatul
maut dengan keadaan yg amat mengerunkan untuk mengambil nyawanya, maka
malaikat itu terhalang perbuatannya itu disebabkan oleh KETAATAN DAN
KEPATUHANNYA KEPADA KEDUA IBUBAPANYA.

2. Aku melihat seorang dari umatku telah disediakan azab kubur yang amat
menyiksakan, diselamatkan oleh berkat WUDUKNYA YANG SEMPURNA.

3. Aku melihat seorang dari umatku sedang dikerumuni oleh
syaitan-syaitan dan iblis-iblis lakhnatullah, maka ia diselamatkan
dengan berkat ZIKIRNYA YANG TULUS IKHLAS kepada Allah.

4. Aku melihat bagaimana umatku diseret dengan rantai yang diperbuat
daripada api neraka jahanam yang dimasukkan dari mulut dan dikeluarkan
rantai tersebut ke duburnya oleh malaikut Ahzab,tetapi SOLATNYA YANG
KHUSUK DAN TIDAK MENUNJUK-NUNJUK telah melepaskannya dari seksaan itu.

5. Aku melihat umatku ditimpa dahaga yang amat berat, setiap kali dia
mendatangi satu telaga di halang dari meminumnya,ketika itu datanglah
pahala PUASANYA YANG IKHLAS KEPADA ALLAH SWT memberi minum hingga ia
merasa puas.

6. Aku melihat umatku cuba untuk mendekati kumpulan para nabi yang
sedang duduk berkumpulan-kumpulan, setiap kali dia datang dia akan
diusir, maka menjelmalah MANDI JUNUB DENGAN RUKUN YANG SEMPURNANYA
sambil ke kumpulanku seraya duduk disebelahku.

7. Aku melihat seorang dari umatku berada di dalam keadan gelap gelita
di sekelilingnya, sedangkan dia sendiri di dalam keadaan binggung, maka
datanglah pahala HAJI DAN UMRAHNYA YANG IKHLAS KEPADA ALLAH SWT lalu
mengeluarkannya dari kegelapan kepada tempat yang terang - benderang.

8. Aku mel ihat umatku cuba berbicara dengan golongan orang mukmin
tetapi mereka tidakpun membalas bicaranya,maka menjelmalah SIFAT
SILATURRAHIMNYA DAN TIDAK SUKA BERMUSUH-MUSUHAN SESAMA UMATKU lalu
menyeru kepada mereka agar menyambut bicaranya,lalu berbicara mereka
dengannya.

9. Aku melihat umatku sedang menepis-nepis percikan api ke mukanya,maka
segeralah menjelma pahala SEDEKAHNYA YANG IKHLAS KERANA ALLAH SWT lalu
menabir muka dan kepalanya dari bahaya api tersebut.

BERSABDA RASULULLAH SAW:
"SAMPAIKANLAH PESANANKU KEPADA UMATKU YANG LAIN
WALAUPUN DENGAN SEPOTONG AYAT"

Thursday, October 7, 2010

Penghujung Shawal

Hai..esk dh last raye kan..tp, mnggu ni rase nye paling banyak open house yg org2 office bt..event, hari sbtu ni pon ade jemputan Open House dr K.herza & Family di equine..dh habis syawal pon masih ade jemputan makan2..mmg best.hehe

makan sane..makan sini..mmg xyah bwk duit belanje g office.tiap2 ari ade je mkn free..malam td ke rumah bos..lunch td kt rmh kak Rita..esk, lunch kat rmh en anuar..mlm kat rmh k.ana..sabtu kt rmh kak Herza plk..aduhh..bile mau balik klang ni..dh 2 mnggu xbalik..rse mcm dh lame sgt xbalik..mnggu ni aku mest balik...maklum lah raye2 ni..klu kite x pegi rmh org..org dtg rmh kite kan..last week nak balik..tp, makcik plk dtg rmh..sabtu plk..abg ipar bt open house..lps tu mmber office suami plk dtg raye..malam ahad braye rmh k.sue di Putrajaya..mmg full house..hehe..

stop citer psl raye..nak cite pasal baby dlm perot plk.hehe..mnggu ni dah masuk 28 minggu usia kandungan bermaksud dh 7 bulan..baby pon dh semakin aktif dalam ni, kadang2 sampai aku terkejut tiba2 die tendang..tp, seronok sangat sbab ni pengalaman pertama kan..tp, perut aku still rmai org pelik..sbab kecik sgt..hehe..xpe la..biar perut kecik, asal baby dalam ni sihat..aritu dh bt 4D scan..dh nampak muke die.xtahu la ikut muke sape..aku or suami..tp, ramai kate ikut en.suami..habis la klu ikut muke ayahanda nye..mest comel sangat..haha..Gender pon dh tahu..tp, xnak ckp dulu lah..takut nnti keluar ttibe lain plk..so..tinggal lagi 2 bulan untuk baby keluar..xsabar sebenarnye nak tnggu die keluar, takut pon ade..takut bersalin..uwaaaa..mcm2 pengalaman org bersalin aku dgr..harap dapat bersalin secara normal..InsyaAllah blh..xdpt bayang kan rse sakit nye nanti time contraction.Harap di permudahkan segala2 nye..

Persiapan baby pon aku belum beli lg..ade la sehelai baju aku beli..sbab tgk baju tu comel sgt..smalam k.aton ade jgk kasi 2 helai baju baby..bulan ni dh kne beli semua barang2 baby..Xsabar nk beli..tp, sebenar nye xtahu nak beli ape barang2 baby.hehe..tp, akan ku beli ikut kate survey yg dh aku tanye dgn org2 sekeliling..melalui bacaan buku..harap aku xbeli semua colour pink nanti.haha..

Tuesday, September 7, 2010

Salam Aidilfitri 2010

Sekejap je rasa nya kite berpuasa kan..tinggal lagi 2 hari je nak raya..Horeeyyy...tahun ni dpt b'puasa penuh..alhamdulillah..tp, yg xbest dh xdpt duit raya klu pose penuh pon..tp, kne kasi orang plk duit raye..tu yg nak mintak en suami ni..harap2 ade la dana dari die..hehe..

Tahun ni raye tahun ke-2 bersama dengan en.suami...tahun ni giliran raya rmh mak klang..sbab tahun lps dh raya kajang..nsib baik kg xjauh..malam raya baru balik klang..raya ke-2 balik kajang balik..raya ke-3 balik klang balik..dan seterusnya..hehe..senang kan..sbab dekat...

Raye ke-7 aku akan terbang ke sarawak plk...yuhuu..cuti2 Malaysia..ni smue plan adik aku dari tahun lps lagi..beli tiket time2 raye..xpe la..merase la aku raye kt sarawak..tp, best ke??..biar la best ke x..yg penting aku dh jelajah smue negeri2 kat Malaysia..tinggal sarawak ni je aku x pnah jejak lagi..harap2 dpt plk g indonesia ke tahun depan..

Ok..semue..Selamat Hari Raya..salah&Silap harap di maafkan..still bekerja lagi arini wlupon kt office ni dh lengang..mcm keje ari ahad la plk..esk pon aku still keje lagi.sebab nye..xtahu nk bt ape..en.suami keje lagi..elok la aku pon kje jgk..tp, halfdy je la.hehe Xsabar nye nak makan rendang..lontong..itu yg paling aku tnggu2 time raya..yummyy..Salam Lebaran semua...da...

Kad Raya Malas..hehe

Sunday, August 22, 2010

Majlis Buke Puasa

Salam semua..hari nie dh 13 hari kite berpuasa..Alhamdulillah aku sihat dlm menjalani ibadah ini..cume dh lepas berbuka tu terus jadi xsihat..terus rase perut aku ni menegang..wlupon sebenarnye aku makan dalam kuantiti yang sikit je dan sentiasa beringat utk tidak makan dengan rakus nye..hehe

Tp, sabtu yang lepas ada mjlis berbuka puasa b'sama geng2 sengal kui..huhu..time tu mkn mmg agk banyak sikit..maklumlah..seorng bayar rm56 hinggit..so, makan pon kne la berpadanan dengan bayaran nye kan..itu pon xde la semua juadah yg ade kat bufet tu aku makan..oh ya..tempat kami berbuka aritu ialah di Tropicana Club, Damansara..environment, lauk pauk mmg best la..dr ke rendang..ketupat..serunding smua nye ade..

antara juadah yang aku makan aritu ialah..jeng..jeng..jeng..satay,kuew tiaw goreng, laksa sikit, ketupat palas + rendang aym + serunding daging 2 ketul, mini pizza, nasik lemak + sambal ikan bilis + rendang daging 5 sudu, em..lagi ape yeh..tp, mmg mcm2 ade..ade..hehe..air barli..

Makan mmg xigt..smpai kul 9 malam jgk la ktorng kt situ..lps tu mule la aku dh xleh nk gerak2..full tank.hehe..

Ok..pict2 t'baru utk pmbace blog kui..hui..hui..hui..

Seafood + Vegetable

Sate-sate

Buah-Buahan Tempatan


En.suami..

Sekapal Makanan

Ice-cream goyang..mmg best

Nak Balik sudah..

Thursday, August 5, 2010

Salam Ramadhan 2010

Sekejap je mase berlalu..tibe lg bulan ramadhan tahun ni..rse nye baru semalam sambut ramadhan kali pertama dengan en.suami tahun lepas.kali ni die datang lagi.Alhamdulillah..semoga tahun ni ibadat aku lebih dari tahun yang lepas..

Antara latihan untuk diri aku yang berbadan dua sekarang, ade jugak aku berpuasa sunat @ nazar sebelum menyambut bulan ramadhan kali ni.Alhamdulillah..xde masalah sepanjang aku berpuasa..harap, bulan Ramadhan yang akan tiba nanti aku akan menjalani ibadah puasa sama mcm yang sebelum ni.hopefully la kan..InsyaAllah..

Ramadhan yang lepas..aku & en.suami berkesempatan juga membuat solat terawih di surau Taman yg kami tinggal.tp, tahun ni xtahu spe nak temankan aku buat solat terawih, memandangkan en.suami sekarang memang tengah banyak kje..Berbuka pon agak nye aku sorang2.huhu...kalau larat, nak je aku jelajah smue masjid yang berdekatan dengan rumah untuk solat terawih..best jgk kan..Impian sembahyang terawih di Masjid Negara ke..Dengar cerita dari kak aton ofismate aku ni, best dpt sembahyang terawih kat sne..imam dari mekah,,InsyaAllah blh cari satu hari yg free sembahyang kt sne kan..puasa kan sebulan.:)

Tahun lepas hanya sekali je aku n en suami pergi ke bazar ramadhan..itu pon yg dekat dengan rumah mak di klang..rajin nye kan aku masak tiap2 hari..harap tahun ni pon same..hehe..npk nye tiap2 ari la aku surf internet tgk resepi yg best2..:)

Kwn-kwn pon dh ramai yg ajk b'buke sme2..sedang mncari2 tempat yg best..Mcm tu jgk dgn org2 kt office aku ni..wah..memang bahang sudah terase.hehe.ape2 pon amal ibadah yang penting time bulan yang dirahmati ni.Makan tu biar ala kadar je..nak plk skr ni aku mmg xleh nak mkn byk sgt..rse mcm nk meletop perut, wlupon mkn dlm kuantiti yg sikit je..

Ape pon semua selamat menjalani ibadah puase buat smue..semoga ibadah tahun ni diberkati Allah s.w.t..~amin~



Friday, July 2, 2010

Julai..

Aii..Julai 2010..sgt suke dgn bulan ni sbab bulan ni aku dilahirkan..bukan aku sje..tp, mak,abah n husband aku jgk lahir pada bulan ini..

1 Julai 1960 - Abah Birthdy
7 Julai 1983 - My Hanis Birthdy
17 Julai 1956 - Mak birthdy & My Birthdy
17 Julai 1983

wahh..xtahu la ini satu kebetulan or ketentuan...kepada wanita2 yang lahir same dengan tarikh kelahiran aku jgn risau k..jodoh anda semua pasti lahir dalam bulan 7 jgk..tgk saja mcm mak aku n aku.hehe..
Hurm..bulan ni jgk banyak peristiwa yang manis dalam hidup aku..antaranya majlis pertunangan, dpt kerja kontrak time 1 Julai 2007..kerja tetap pon 1 Julai 2008 jgk..:)

Hadiah yang xdpt dilupakan..
1) Pen Baldu colour pink b'kepala bear yg sgt comel..aku dpt dr makcik aku time ni smbut Hari jadi yg ke-4 tahun klu xsilap aku..tp, aku still igt smpai skr, sbab time tu aku sgt suke dgn hadiah comel tu..tp, syg..aku xtahu mne dh aku campakkan pen tu..pnah jgk intai2 kt kedai kot2 ade sme mcm yg itu..tp, mmg xjumpe..:(

2) Music Box pink...hehe hadiah ni pon mmg aku sgt suke..sbab aku mmg impikan dr dulu..tp, xde org yg kasi..lastly, aku dpt hadiah ni dari my bff Ina&Min time birthday aku yg keberape yeh..ntah aku dh lupe.tp, time ni zaman aku study kt uitm dulu.hehe..hadiah ni still lg aku simpan.dlm nye aku letak gelang2,subang,cincin2 yg aku dh xpkai lg

3) Bear Pink..hehe..hadiah ni aku dpt time 1st birthdy aku smbut dgn en.suami zaman couple dulu2, yg best nye bear ni dekat badan die, ade t'tulis gabungan nama aku dgn en.suami "AinNis".ni dia jahit sendiri pakai benang yang jahit cross stitch tu.aku pon xtahu mcm mne die blh ttibe je pandai menjahit time tu..ekeke..

Sebenarnya banyak lg hadiah birthdy yg aku dpt..tp, 3 tu yg paling aku igt.hehe..wlupon xpnah la aku dpt hadiah yang mahal2..tp, ape pon hadiah tu sgt b'makna.time belajar kt itm dulu adalah zaman sambut birthdy yg paling best..sbab kwn2 yg akan bt suprise birthday dekat aku..slalunye aku share suprise birthday dgn mmber aku min..sbab die pon lahir bulan 7 jgk..tp, sebenarnye aku xsuke klu ade suprise2 ni..tp, aku suke klu bt suprise dekat org.hehe..

Tahun ni umur aku dh masuk 27 tahun..haha..sudah tua rupe nye..xpenah bayangkan umur aku 30 tahun nnti mcm mne..slalu nye aku akan bayangkan smpai 28 tahun jer..target umur 27 @ 28 tahun akan berkahwin..tp, terawal la plk aku kahwin time berumur 26 tahun..:)

Okies..kt sini aku nak wish Happy Birthday to Abah...(dh lps pon.hehe)..Happy2 Birthday To my Hero Hanis Jaapar..(Esk..u are my best Freinds n best Husband & very2 Sporting Man)...Happy Birthday to Mak..(coming soon.. u very much mak)..n Happy Birthday to Me..:)

Selamat Hari Jadi juga kpd smue kwn2 yg lahir pd bulan ini//Julai 2010

Monday, June 21, 2010

Ofismate Bersalin

Arini terase semangat sikit nk bt ape2 pon..huh..dh msuk 3 bulan..hari2 aku rse malas, badan pon rse letih sbab xde tenage, mkn xselera, pastu terkeluar balik plk tu,,hmm..dh la mkn pon skit..pastu xdpt bthan lame plk tu dlm perut..mane x letih kan..tp, itu la rutin harian slame 3 bulan ni.betul la org kate..kne tahan fizikal & Mental if kite nk pregnant. bukan senang rupe nye bb nk hidup dlm perut ni..byk bende yg aku dan bb akan alami.cayok2 ain..smoge lebih tabah harungi hari2 yg akan dtg.,rileks ar..ni baru 3 bulan, perut pon belum besar lg..:)

Semalam g Hospital Putrajaya, tgk bb Ofismate yg duduk belakang meja aku..hehe..Pn.Wani..Alhamdulillah..dh selamat dh die melahirkan Baby Boy lg..mksud nye dh ade 3 hero..qongrat wani..Boy pon Boy la..asl kan smue nye selamat..comel baby nye.tgk die smalam ksian..masih terase sakit bersalin.kali ni operation..sbelum ni die melahirkan bb secare normal.huh,,begitu berat pengorbanan seorang wanita..mengandung, bersalin, pastu nk mnjage plk..huhu.tp, xpe..turn wani dh lps..turn kite..huhu takutnye..boring jgk si wani ni cuti, dh xde geng aku tido kt surau time kje..pastu dh xde org fham khendak selera mkn aku.klu x..dulu senang aku dgn die cari mknan..sbab die pon selera mkn xde..ktorng telan je ape2..aslkan mkn.hehe.

ok..dh malas dh nk type..da...

Sunday, May 30, 2010

Freinds Konvokesyen..

Lame dh x menulis..huhu..mmg smenjak 2 menjak ni aku jadi malas...smue nye mood malas.Hari ni cube jgk utk membuat story di blog aku ni.sbab sje nk mengabdikan memory yg indah last wekend..
nk story yg mne satu yeh..story konvokesyen hana & ojet or story pasal kemabukkan yg melanda..citer psl yg sweet2 dulu la k..alright..last weekend ade lah ari yg aku nnti2 kan sbab dpt jmpe dgn kwn2..agk lame dh xjmpe dgn dorang..kbetulan hana konvo,so time ni la nk jmpe kan..khamis yg lps..my frenz..hana,ina n min telah bermalam di rmh aku..xlarat2 pon aku tetap layan kan dorng..smpai 2 pg la jgk..baru tido..mcm ni la klu dh jmpe..ade jer story mory yg gile nk dibentangkan.hehe,
ok esk nye jumaat gerak ke s.alam..ambk jubah hana di Uitm.yuhuu..agk mengah la jgk neik tangga ke menara tu..berbeza btul dgn time study dulu..lancar jer pergerakan..skr, tidak lg..lps hana dh setle..ktorng gerak ke sAcc s.alam..oh yerk..time kt itm td bt 1st timejmpe ojet..slalu bkomunikasi di fb jer..now..dh jmpe..n dh jd best freinds la plk..hehe..ko ade lah seorang yg besh rupe nye ojet..wlupon baru 1st time jmpe..xpuas bersame ko slame 2 ari..rse nye nk berhari2..ojet adelah kwn hana time study dulu..

dr sacc s.alam..ktorng g plk jj bukit raja..mkn2..pastu gerak plk ke hotel concorde utk check-in.2 bilik aku & en suami..n bilik dorng ber-4.wow..best kan klu mcm ni selalu..enjoy...enjoy2 jgk..lps tu mule la aku penat..hihi..ksian dak2 ni..terpakse ikut pergerakan aku yg lmbat..tp, rse mcm best berbadan dua ni..smue org caring kt aku..hahaha.
mcm2 aktvti yg ktorng bt bersame aritu, aku dgn suke hati join, sbab en suami pon skr tgh bz dgn kje.tp, krn aku dgn kwn2, die pon xkish..mcm xbiase.hehe ..lps dh check in..pegi plk Pantai Remis mkn kerang bakar..pastu singgah plk rmh mak aku di kapar..biase la bdk2 tu..mak angkat dorng..mest nk jmpe..lebih2 lg hana..dh lame xdtg rmh aku..dulu time ktorng study tiap2 mnggu dtg duk rmh mak aku tu..mmg xmalu..hihi..
esk nye hana konvo..lps tu mcm2 lg aktiviti..lepak with ayu,dhila,abg cam..pastu go klia..hotel again...jj bukit raja again...sate kajang...pastu aku pon melepek..ape pon seronok jmpe kwn2..
Lastly....Qongrat Hana & Ojet..moge sntiase success..:)



lupe lak nk story psl aku n bb..hehe..setakat ni alhamdulillah..smue nye ok..xde mual2..muntah2 ade la kadang2 time perut kosong..sbab aku xde selera mkn..mkn pon kuantiti sikit jer..tp, nsib beik ape mknan yg sikit aku telan tu x kuar balik..huhu..letih la skr..cpt penat..mood malas pon semakin menjadi2.kerap pening2..mkanan yg aku gemar skr ialah cekodok..sedap mcm nikmat sgt klu dpt mkn..hehe..ramai org kate aku dpt baby boy..boy or gurl xkish..boy pon best jgk..ade 2 hero yg blh jage aku nnti kt umah..n senang en suami ade geng.hehe..cume no more lg la pink dlm hidup aku..itu aku kisah.hehe.tp, xpe aslkn my little Baby chat & kuat.

Thursday, May 6, 2010

Syukur..Alhamdulillah..

salam smue..entry ni di buat khas utk kwn2 yg nak tahu psl aku dan........kandungan ku.hehe..sebenar nye malas lg nk publish sbab still new kan..tp, dh rmai dh tanye mcm mne aku leh ngandung..ek..ade plk tanye cmtu kn..hehe..tp, aku faham..u all smue nak tahu cmne tanda2 aku dpt tahu yang aku mengandung kan..alhamdulillah..syukur sgt2..sbab setelah setahun lebih menunggu.akhir nya ade tnde2 itu.

act on 16 April lps..ade kluar darah setitik..lps tu stop.time keluar tu..mmg sakit pinggang yg amat sgt..mcm nk period..time tu aku tgh bertungkus lumus melipat kotak..menyusun adiah dll..sbab office aku akan mengadakan family day esk nye at Bagan Lalang..lps tu dh xde pape darah keluar..cume setitik tu jer..dlm hati..ah..esk mest byk punye..dh biase dh mcm tu.tp, setitik je..xpenah lg la jd.

esk nye on 17 April..pg2 tgk..xde lg darah.tp, aku pon mcm biase still pkai pad.gerak g Bagan Lalang.membuat kerja2 yg klu aku tahu preg time tu mmg aku xkan buat kerja2 seperti itu.antara kje2 itu:-
1.) Panjat tangga yg agk tnggi..untuk gantung balon2 di tempat bbq..yg akan diadakan pd mlm tersebut.
2.)Tiup belon yg amat la kne menggunakan pernafasan yg vol nye maximum.hehe..tebal plk tu belon tu
3.)terkinje2 mandi pool kt hotel itu..terlompat2..ish..ish..bhaya kan utk time permulaan.(esk nye aku mndi)

Tp, period aku still skit..dan bewarne brown mcm time kite nk hbis period..smpai 2 hari itu shj period aku. n STOP..dh xkluar2..pelik jgk la jd mcm tu.

Isnin 19 hb terus bt pregnancy test..sbab aku beli bukan ape..aku kerap lapar..pg2 bangun tido lapar..klu siang ape tah lg..lapar je memanjang..pelik lg ni..ptg isnin lps balik kje..trus g farmasi beli pregnancy test..sbelum beli aku ade msg en.suami..bgtau kt die....klu +..nk mkn kt luar je..xnak msk..klu -..aku msk..hehe..dlm nada mein2.die pon kate ok.tp, sebelum balik rmh aku sempat singgah kedai beli limau..nak bt tomyam jer igt nye..dlm hati..ni aku rajin nk msk..mest - punye nnti time check.

balik2 terus check..alangkah xpercaye nye aku line menunjukkan 2 line merah..oh adakah..hehe..rse nk 10x aku belek bende tu..sbab xcaye. (smpai skr pon aku still simpan pregnancy test itu)..:)..syukur alhamdulillah..

malam tu terus g klinik..bgtau doc..tp, time tu doc xnk scan lg sbab die kate baru lg mest xnpk..die cume kire pengiraan minggu..dh 4 minggu 2 hari kate nye.balik..cume di bekalkan dgn ubat acid folic..mcm biase ubt tu sebelum ni pon penah jgk mkn.

21 April..aku still lg xpercaya..bgtau en.suami nak beli lg pregnancy test..sbab yg aku xcaye sebab kluar darah yg 2 hari tu ape..cmne leh preg sdngkn period.huhu.pastu, en suami kate g je la klinik..bt test kt sne terus..lg puas hati..lps tu aku pon g klinik..tp, bukan klinik yg aritu..klinik lain dekat serdang..sbab dh 2 org kakak office aku ni check kt situ time mule2 dorng tahu preg.klinik ni pon mmg bagus doc nye..check skali lg n positive..aku nk jgk sruh doc tu scan..tp..mmg xnpk ape2..yg sedih nye doc blh bgtau aku..takut ngandung luar rahim..huhu..balik terus rse nk nangis..xtahu nape doc blh fikir mcm tu kan..myb yg psl period 2 hari tu kot..dan sbab tu jgk la aku sush nk yakin kn diri sndiri aku preg.tp, tnde2 preg mmg ade..kerap lapar2..breast sakit2..loya2 xde la plk..doc soh dtg lg 2 mnggu atau sebulan utk check skali lg.hurm..cpt la waktu berlalu..xsabar nk tahu ianye berita baik atau berita buruk..

2 minggu berlalu..dan semalam aku pegi lg klinik yg sme tp, doc yg lein..seorng doc lelaki..agak peramah n baik..aku citer psl kisah 2 mnggu yg lps..n then, trus die scan..sebelum scan byk kali die ucap tahniah..aku pon ckp dgn doc..belum check lg doc dh ckp thniah..hehe..kelakar tul doc tu..die scan..mmg xnpk lg janin dlm rahim..cume npk sikit jer..garisan..die kate baru 5 minggu..aik..aritu check 4 mnggu..ni baru 5 minggu..hehe..aku rase myb yg ni betul..sbab die ikut kebesaran janin ku yg msih kecil..syukur..janin berade di dlm rahim..dan bukan diluar..alhamdulillah..syukur sgt2..

itu la kisah nye..masih permualaan dan baru lg ni..kne jge beik2..doakan smue selamat ye..

Wednesday, April 28, 2010

New Pict Update mia sara@ amani

Sape kat sini peminat adik amani dalam slot drama adamaya..cute giler la bdak ni..dulu aku suke tgk puteri Aiko anak raja berketurunan jepun..tp, skr adik amani lagi cute di hati ku.hehe..

Aduhai..ni lg pict2 Mia time die kecik..Utk pengetahuan..Mia skr baru umur 4 thun..Tp, sudah pndai berlakon kan..













Ini lah die puteri Aiko...comey jgk kan..(grap dr nieza blog..zaman die ngandung suke tul die tgk pict ni..n d last muke bb die sejibik mcm puteri ni.hehe)

Monday, April 26, 2010

Diari Seorang Ibu

25 Mei 2009-
Today is my birthday...happy sangat sbb my husband awal2 pg dah
wish...kwn2 pejabat...along, imran my nierce...siap call kat opis tu
nyanyi2...ptg lepas opis hour...husband ajak pi pizza hut kat rawang...tp
aku rasa mcm jauh sangat..dia pun penat baru abis final exam...so kami
mkn kat tg malim je..

26 Mei 2009 -
bangun pagi je...time nak mandi...aku tgk ada darah...mcm 1st day
period...masyaAllah ...aku baru je masuk 32 miggu pregnant (8
months)...gelabah2 call along tp tak angkat...call my sister in law..(x
nurse)..dia advice suruh pi hospital...check up..takut uri dok bwh...so
aku bergegas ke klinik kesihatan... staff nurse scan...(dr.kursus masa tu
katanya)...tak de pape...baby ok...uri dok atas...semua ok...diaorg tak
leh detact...aku check pad....still ada darah...so aku ditolak ke
Hospital slim river...so bermula le kisah aku berkampung di
hospital...dan sejarah masa mengandungkan husna berulang lg...lg sekali
aku naik ambulans...terus ditahan di labour room..merasa le di
seluk..dikorek. ..papsmear. ..sakitnya hanya ALLAH yg mengetahui..

27 Mei 2009-
masih di tahan di wad...tp darah tak keluar lg...mak n bpk bergegas ke tg
malim dari air port...diaorg baru je balik bercuti dari Indonesia ... ambik
husna, bwk baik tg karang

28 Mei 2009-
aku dibenarkan keluar....baby aku ok...bledding dah tak de...cuma kena
refer hospital untuk check up seterusnya oleh dr pakar...cuma dr bg
pilihan sama ada aku nak operation or normal delivery...aku nak cuba
normal...tp husbang aku prefer operation... tak sanggup tgk aku sakit
bersalin lama mcm masa bersalin Husna dulu

29 Mei 2009-
berehat di rumah....baru bgtau husband...still bledding...tp aku thik
positive...tak de pape kot...panas je bdn...ptg tu, balik tg karang jumpa
Husna...rindu sangat kat dia

30 Mei 2009
duduk rumah mak...lepak2. ..ptg tu bwk husna jln2...

31 Mei 2009-
still bledding...tp gagahkan diri berjln ke Tesco Kuala Selangor...untuk
final shopping barang baby...beli tilam kekabu untuk baby...untuk
dipadankan dgn katil baby yg aku beli dari B, still bledding...sakit2 dah
kat ari2....tp gagahkan diri untuk berjln...ptg pkl 5 bertolak balik ke
tg malim..masih sakit...

lepas drop adik aku rizal kat komuter rawang...sakit masih menyucuk
nyucuk...singgah klinik nabilah untuk scan....kepala baby dah masuk
lubang...tu yg buat aku sakit2...balik rumah, mkn2...siapka brg untuk
antar husna ke nursery....sakit kat ari2 merebak ke pinggang.... ooo...ini
dah lain mcm...aku bgtau husband, terus aku di bawa ke hospital...husna
aku tinggalkan kat rumah pengasuh dia...dan bermula le...kisah aku....

1 June 2009-

aku disuntik ubt matangkan paru2 baby...kerana, baby aku baru berusia 33
minggu 4 hari...di suntik juga ubt penahan sakit...tak bg bersalin
lg...rupanya, aku dah nak bersalin...dah buka 2 cm...dr cuba suntik ubt
kat aku, tak nak bg bersalin lg...sakitye ALLAH je yg tahu...tp demi
baby, aku tahan w'pun aku dah nangis2 masa disuntik tu...esok
pg...constraction tak kerap sangat...so aku ditolak ke wad
bersalin...menjelang mlm..sakit tu dtg lg...makin kerap...n kerap...n
kerap....nurse check...dah buka 4 cm...makin kerap sakit...di check lg
dah buka 6 cm..terus di tolak semula ke labour room

2 June 2009-
sakit....makin sakit...n sakit....dah buka 10 cm...husband aku dtg
menemani aku...push.. ..push... .aku teringat pesan along..push masa rasa
sakit je...ALHAMDULILLAH, senang sangat bersalin yg ini...aku selamat
bersalin dan ALHAMDULILLAH. ..aku dpt baby boy...sangat comel...iras muka
imran hakim anak along aku...aku sempat susukan dia...berat dia 2.22 kg
(33 minggu)...tp dia kena di bawa ke wad Special Care Nursery (SCN) untuk
check up lebih lanjut...aku happy sangat dpt baby BOY...bukan bermaksud
aku tak suka dpt Husna, tp aku gembira...aku dpt sepasang anak....

waktu lawat tgh hari, aku sempat jenguk anak aku di wad SCN...dr
mengesahkan, anak aku kena rawatan rapi...mungkin ada masalah paru2 or
jantung...tp tak sure lg...aku cuba think positive...mungkin sbb anak aku
dilahirkan pramatang... tu sbb dr ckp mcm tu...

3 June 2009-
aku jenguk anak aku sorang2 kat wad SCN...masih berwayar...dr. pakar
kanak2 mengesahkan kat aku...yg anak aku berkemungkinan menghidap
penyakit jantung berikutan ada bunyi di dadanya...mungkin akan di refer
ke IJN untuk imbasan jantung...Ya allah...aku sangat risau n susah
hati...aku cuba untuk perah susu aku...untuk bg kat anak aku...tp belum
ada susu..aku cuba ...tanpa putus asa...aku dah boleh discharge dari wad
bersalin...tp kena duduk di Wad SCN untuk menemani anak aku...atas
perbincangan bersama...suami aku memberi nama pd baby kami...Qaid
Ahmadinejad yg bermaksud-Pemimpim/ ketua yang berani menegakkan
kebatilan...

4 June 2009-
kami membawa Qaid ke IJN untuk imbasan jantung...Dr. pakar di
sana ..mengesahkan yg anak kami menghidap penyakit jantung berlubang (tp
kecil) dan injap jantung tersumbat... .aku ttp tabah menghadapi dugaan
ALLAH ini..aku cuba untuk think positive..selagi ada jln, selagi tu kami
akan usaha...janji Qaid sihat...seperti kakaknye Qaisara Husna...Dr.
pakar mengesahkan 15 June ini anakku akan di tahan di IJN...untuk minor
operation

5 June 2009-
Qaid dah dibenarkan untuk terus menyusu bdn denganku...susuku pun semakin
banyak...ALHAMDULIL LAH....moga dgn susu ku ini..dpt menyihatkan tubuh bdn
Qaid...dan aku tak putus2 berdoa...

6 June 2009-
Qaid ditukarkan ke wad biasa...bukan ICU lg...ini satu pembaharuan. .tp
masih dipasang ubt IV Prostaglandin iaitu sejenis ubt jantung....n aku
boleh meneruskan tugasku sebagai seorang ibu...dpt menyusukan dia seperti
biasa...

7 June 2009-
Qaid berasa selamat setiap kali aku
mendukungnya. ..berzikir. ...beratib. ...makin sihat...

8 June 2009-
lagi 5 hari untuk dibawa ke IJN....5 more days my darling!!... sabar ye
sayang ibu...bertahan ye...

9 June 2009-
siang mlm aku habiskan masa di sisi Qaid...

10 June 2009-
aku rindu kat Husna...tp aku tak perlu risau...Husna dah cerdik...dah
boleh berdikari... Qaid perlukan ibu lg dekat disisinya... .kakak kena
mengalah ye sayang...

11 June 2009-

Qaid makin sihat....berak kencing normal mcm baby lain...aku menjadi
penghuni senior di wad SCN...org lain keluar masuk...aku masih ttp di
sini...tak pe...demi anakku...aku rela berpantang di hospital

12 June 2009-
mak suruh aku perah susu banyak2...tinggal untuk Qaid...pg2 suamiku dtg
ambik untuk balik..bertungku. ..mkn nasi panas...n etc...tp aku
tolak...tak sanggup tinggalkan anak aku pg2....biarlah aku tak berapa
sempurna berpantang.. ..janji aku ttp berada di sisi anakku...

13June 2009-
2 more days sayang....bertahan ye

14 June 2009-
aku sangat happy hari ni....esok aku akan ke IJN...balik rumah tgh
tu...packing brg

15 June 2009-
Hari yg dinanti-nantikan. ...pg lg aku dah mandi, bersiap...susukan Qaid
kenyang2..sbb aku akan bawa Qaid ke IJN...

on the way ke IJN, Dr.caroline dari Hospital SLim River telefon,
mengatakan yg nama anak aku tidak di refer ke wad IJN...bg aku ini satu
petanda...kenapa berliku liku perjalanan anakku ini...kenapa diaorg
careless menjalankan tugas....aku n suami dah uruskan pembayaran anakku
untuk di tahan di wad...17 June akan di operation... kenapa diaorg ni
teruk sangat...pasal apa susahkan anak aku...berapa lama lg anak aku akan
bertahan???? aku nangis tak tentu arah....for the 1st time semenjak anak
aku sakit...aku menangis sebegini teruk....

16 June 2009-
atas usaha Dr. Ahmad, Dr pakar kanak2 hospital slim...Qaid dpt juga di
bawa ke IJN..tp untuk check up...sama ada boleh di operation atau
tak...selepas di Check oleh Dr. Haifa(Dr pakar jantung IJN)...dia ckp
Qaid kena tunggu berat naik dulu baru diaorg confident untuk
operation... sbb Qaid masih kecil...urat2 dia masih halus...takut terkoyak
bila di operation... so aku kena bwk balik slim...untuk tunggu kg dia
naik...Dr. ahmad bantu aku n husband...dia order 1 serbuk soya n minyak
MCT oil...yg selalunye dia beri kepada baby2 untuk naikkan kg...kalau
tanpa bantuan2 semua tu...kemungkinan anak aku naik kg adalah dlm masa
sebulan....so lepas di beri beda2 tu...kg Qaid akan naik dlm masa 2
minggu...bermula le episod duka dlm hidup aku...Qaid tak dibenarkan
menyusu terus dgn aku...alasan : nanti dia penat..kg dia lambat
naik...aku kena perah susu...dan anak aku diberi minum melalui
tiub...sangat sedih sbb dia mencari2 susu aku...aku cuba juga untuk bg
curi2....tp tiub tu menyebabkan dia tak selesa...

17 June 2009-
masih meneruskan usaha memerah susu untuk Qaid...aku kena sediakan 42 cc
susu aku...every 3 hours...

18 June 2009-
susu untuk Qaid dinaikkan ke 44 cc...tanpa Qaid breast feed
dgnku...susuku tak berapa banyak keluar...sangat buat aku susah hati

19 June 2009-
berat Qaid naik ke 2.395 kg...ALHAMDULILLAH

20 June 2009-
susu untuk Qaid dinaikkan ke 48 cc...Ya ALLAH...permudahkan lah urusan
kami...perbanyakkan le susu ku..demi kesihatan anak ku Ya ALLAH!!!

21 June 2009-
susu untuk Qaid dinaikkan ke 50 cc...aku cuba minum air banyak....mkn
lobak putih...minum susu anmum...minum sangat banyak...takkisah kalau
urat aku kembang atau perut aku buncit...demi Qaid...aku rela...Demi
kesihata anakku

22 June 2009-
masih di Wad SCN...menemani annakku...makin tembam...makin chubby...pg ni
bila ditimbang berat....berat Qaid naik ke 2.44
kg....alhamdulillah ...Qaid.. .bertahan ye...4 kg lg sayang...

23 June 2009-
susu Qaid dinaikkan ke 55 cc bersamaan 2 auns...aku tak putus asa..terus
memerah susu setiap 3 jam sekali...demi annakku...Qaid Ahmadinejad

24 June 2009-
pg ni, Qaid masih aktif mcm biasa....nangis bila disalin pampers...tp dia
mmg baik..tak banyak ragam...tak kuat nangis mcm baby lain...senang
jaga..senang bersalin...

11.30 pg-
aku baru perah susu Qaid...tgh tunggu nak bg susu...tiba2, SP02

(deyutan nadi) dia menjunam dari 90 lebih ke 5..aku jerit panggil staff
nurse....terus refer dr....dr buat CPR pada annak ku yg masih kecil
ini...terus dia nangis mcm biasa....

tgh hari tu, Qaid di masukkan ke ICU baby....katil mula2 dia
lahir...untuk pemerhatian rapi...

aku dimaklumkan oleh Dr., sekali lg perkara ni terjadi masa aku mkn
tgh...dan dr buat CPR lg pd anakku...dan mereka mengambil keputusan untuk
memakaikan Qaid oksigen untuk bantuan bila dia berhenti bernafas lg...aku
sangat risau..Ya ALLAH...selamatkan lah ANAKKU...jauhi le dia dari
bahaya...sembuhkan lah anakku ya ALLAH

ptg tu perkara ni jadi lg buat kali ke 3...3 kali mereka membuat CPR ke
atas anakku...

25 June 2009-

aku tak nak tinggalkan Qaid...tp staff nurse suruh aku rehat...suruh
tido..diaorg ada tunggu Qaid katanya...aku pun tido di bilik sebelah
anakku...menjelang pkl 3 pg, nurse kejut aku...bgtau suruh perah susu...n
di maklumkan perkara siang td jd lg sekali...dah aku tak tido terus
bermula pkl 3 pg itu...untuk menemani anakku....aku takut perkara tu
terjadi lg...aku dimaklumkan oleh dr., CPR dah diberi sebanyak 4 kali
untuk anakku...dan itu tak bagus untuk seorang baby...jika dia survive
pun...katanya, kemungkinan dia akan cacat...sbb oksigen dia kurang...dia
tak lawan...dia bergantung pg oksigen tu..aku risau...sangat risau

pkl 8 pg-
perut Qaid membesar...dr mengesahkan ada kuman di perutnya...tak tau
punca dari mana...aku bingung...kenapa tidak terjadi pd baby2 org
lain..kenapa anakku....Qaid sakit jantung...kenapa tak jd kat baby2 yg
sihat2 yg lain...kenapa mesti anakku yg kena..Qaid di suruh
berpuasa...tak dibenarkan menyusu..masuk 2 hari aku tak dengar suaranya
semenjak di pakaikan tiub oksigen itu...ya ALLAH...ujian apakah yg KAU
uji terhadapku.. ..adakah kerana dosa2ku yg lalu perkara ni di uji ke
atasku..kenapa mesti anakku yg menjadi mangsa??kenapa ya ALLAH....Qaid
menangis tak dengar suara...tp hanya air mata yg keluar yg sangat
menghibakan hati ku....

menjelang ptg..aku minta untuk balik kerumah sebentar...untuk rest, pkl
8, dr caroline call...suruh aku n husband ke hospital segera...

kami disahkan yg tekanan darah anak sangat rendah....sebarang kemungkinan
bakal berlaku...dan kami di benarkan duduk menemani anak kami...masuk 2
mlm aku tak tido ...aku sangat takut...takut dia pergi tanpa ibunya di
sisi....Qaid. ..bertahan nak...bertahan sayang...ibu ada teman Qaid...

26 June 2009-
pg Jumaat....aku tak tido semalaman, menemani Qaid...aku sangat takut
dengan sebarang kemungkinan yg bakal berlaku...aku tak mkn, tak
mandi...terus menemani Qaid...sampaikan kwn2 yg dtg menjenguk kami di wad
itu pun aku tak pedulikan..aku tak nak berganjak walaupun sekejap...aku
takut Qaid pergi meninggalkan aku bila aku tak de disisinya... aku nak
sentiasa menemani anakku...puas di pujuk oleh suamiku untuk berehat
sebentar, tp aku tak peduli...aku tak nak...

menjelang tgh hari, Dr. Caroline memberitahu kami...anak kami sangat
lemah...bergantung sepenuhnya pd mesin oksigen..dia tak fight langsung
katanya...dlm hatiku..mcm mana dia nak fight, kalau di cucuk ubat
bergelen gelen...babyku pramatang... masih dlm hari..mana dia mampu n
sanggup menanggung bergitu banyak antibiotik yg masuk ke bdnnya...even
org tua sekali pun tak sanggup terima...babyku masih kecil..antibody dia
sangat lemah!!!!Dr caroline berkata..."BERSIAP SEDIA DGN SEBARANG PERKARA
YG BAKAL BERLAKU....KAMI CUBA SELAGI TERMAMPU, EVEN QAID SURVIVE PUN,
KEMUNGKINAN DIA MENGALAMI KECACATAN... aku tak kisah, cacat ke...sumbing
ke walau mcm mana pun anakku alami, aku terima...aku bela dia...aku tak
sanggup dia tinggalkan aku...

tp aku tak nak tunjuk kesedihan aku depan suamiku, aku hanya mampu
berkata pd suamiku 'BANG, APA PUN YG BAKAL TERJADI..KITA REDHA"...w'pun
mulutku berkata bergitu...hati ku menafikannya. ...Qaid.. bertahan
nak...ibu ada teman Qaid

bpk dan ibuku dtg melawat...membawa bekalan untukku, airmata ku tak mampu
bertahan.... aku nangis sepuas puasnya...aku meluahkan apa y terpendam di
hatiku pd kedua org tuaku...ibuku hanya menasihatiku,
berdoa...berdoa. ..pelbagai surah diberi utukku lafazkan di ubun2
anakku...di telinga anakku...bpkku berkata, sabar...ini dugaan
Allah...Allah nak uji awak...even anak awak cacat sekali pun, kalau awak
dan azrol tak mampu nak bela, kami sanggup bela....beri pd kami...bpk,
mak...mulia sungguh hatimu....

aku ttp menunggu...dan menunggu di sisi anakku...sayang, ibu ada di
tepimu..menemani Qaid...Qaid jgn bimbang...ibu ada...Qaid jgn takut...ibu
teman Qaid...tp hati seorang ibu, tak sanggup tgk anaknya di perlakukan
sedemikian rupa..diinject sana sini....tak cukup kaki tangan, betisnya
pula di cucuk...di ambil darah..Dr.ckp, puan, darah anak puan tak
cukup....aku rela mereka menambah darahku....ambil le sebanyak
mana...asalkan anakku selamat...

ptg, Dr. pakar kanak2 dtg menjenguk... dia memaklumkan pd kami...kuman itu
dah merebak ke ginjal anakku...anakku tak kencing..tak berak..perut makin
membesar...kulit makin menipis..merah2 dah ketara di bahagian perut...ya
allah....aku bermohon kepadamu...aku REDHA kau ambil nyawa anakku..jgn lah
di biarkan anakku di seksa sedemikian rupa...jika ada kesalahan ku,
kesalahan suamiku...biarlah kami yg menanggung dosa yg kami
lakukan...tetapi jgn le anakku yg menjadi mangsa...aku bagaikan hilang
pedoman....hilang kewarasan... apabila melihat anakku sedemikian rupa...

Dr. pakar membuat keputusan untuk di adakan minor operation untuk menebuk
sedikit lubang di perut anakku...untuk melihat sama ada ususnya telah
pecah (yg mengakibatkan perutnya membesar) atau asid...atau dpt
mengurangkan kekembungan bayiku itu...

aku terus berada di sisi Qaid...membaca ayat2 suci, pelbagai doa...untuk
kekuatan anakku...aku menjadi kuat semangat, berfikiran positif..yg
anakku bakal sihat kembali..selagi ada cara...selagi tu aku terus
berfikiran positif..aku tahu anakku kuat...jika ibunya kuat...air susu yg
mengalir pd anaknya membuatkan anaknya menjadi kuat...aku terus berada di
sisi Qaid, dia memberi respond padaku...kakinya diangkat-angkat. .aku
terus mengusap pipinya...aku lihat airmatanya mengalir...matanya
terbuka...rupanya dia menangis...aku usap lg pipinya..mulutnye bergerak
gerak...rupanya anakku lapar..dia nak susu...bila ku suarakan pd
nurse...Dr. tak bg, anakku kena puasa...sedihnya la hatiku..hibanya
rasa...Qaid. ...ibu tak berdaya sayang....adik sakit...kalau ibu bg
juga...nanti perut adik tak leh menerima...ibu tak mampu sayang...

menjelang mlm...pkl 10.30, sebelum Dr. Ahmad dtg, anakku putus nafas sekali lagi...Dr. Sumi membuat CPR pada anakku...aku terus keluar dari wad NICU itu kerana tak sanggup melihat...sedangkan org tua pun di buat CPR kita rasa sakit..inipula baby kecil...dlm hari..masih dlm pantang..ya
ALLAH...berilah kekuatan pd ku...suamiku terus membaca yassin di sisi anakku...jantungnya semakin lemah..tekanan darah mula tak stabil...CPR yg di lakukan kali ini...begitu lama di bandingkan dari hari2 sebelum ini...bila keadaan dah stabil, Dr. Ahmad terus membuat minor operation pd anakku...kemudian. .setelah selesai, dr. ahmad menunjukkan pd suamiku...bahawa. ..usus anakku elok, yg keluar hanya darah dan air sahaja...aku bersyukur... bersyukur kerana tiada apa2 yg berlaku pd organ
anakku...

selepas Dr. Ahmad membuat minor operation pada anakku...anakku putus
nafas sekali lg...Dr. Ahmad dan Dr2. yg lain terus membuat CPR pada anakku..aku tak masuk ke bilik itu...tp terus melihat dari
luar...kemudian, dr. sumi dtg kepadaku...MAK. ..TAK NAK MASUK KE TGK??...aku ckp...nanti Dr., saya tak sanggup tgk anak saya dilakukan mcm tu...tak sampai hati...

kemudian...aku lihat, suamiku menangis...menangis tak henti henti...aku terus berlari ke arah suamiku...kemudian aku duduk di sisinya...Dr. Ahmad dtg kepadaku...dia ckp, KITA DAH BUAT CPR PD BABY SEBANYAK 6 KALI...TAK ELOK UNTUK BABY, DIA SEMAKIN LEMAH...KITA CUBA SEDAYA UPAYA...TP DIA TAK RESPOND...IBU BOLEH CUCI TANGAN...DUDUK DEKAT ANAK...BOLEH PEGANG DIA...aku terus membasuh tanganku...dan aku ttp mengatakan pd
suamiku...BANG, KITA REDHA...REDHA DGN UJIAN ALLAH...kemudian, aku terus
pergi pada Qaid....mencium dia tanpa henti...melafazkan kalimah syahadah padanya...membaca ayat2 lazim pdnya...membaca doa nabi yunus pdnya...kemudian. .aku tgk Dr. terus menanggalkan mesin dan wayar2 yg melekat di bdnnya...kenapa Dr???Dr. ahmad terus menggeleng.. .Ya ALLAH....Qaid. ..anak ibu, kenapa tinggalkan ibu..ibu tak sanggup nakkkk....aku seperti hilang akal...hilang kewarasan aku....Qaid. ..ibu sayang Qaid...kena tinggalkan ibu sorang2..ibu tak sanggup nak...Qaid.. .kenapa kuman tu kena kat Qaid..kenapa tak pd budak2 lain yg sihat2...anak ibu sakit jantung...kenapa anak ibu yg kena...Ya
ALLAH.....kenapa ambil anakku dari ku..kenapa tak ambil aku sekali???Qaid. .........

aku terus pengsan....lemah. ...adakah ini hanya mimpi...adakah ini hanya gurauan semata mata...Ya ALLAH....berat sungguh ujian mu ini....aku tak mampu untuk berkata apa..hanya air mata yg mengalir tanpa henti...berat sungguh ujianmu ini ya ALLAH...berilah aku kekuatan ya ALLAH...

suamiku mula menelefon ahli2 keluarga kami...memberitahu ttg berita pahit ini...ramai yg cuba menghubungi ku...tp aku begitu lemah untuk menjawab..terlalu pahit dugaan ini...ibu mana yg sanggup berpisah dengan anaknya...tiada sapa yg mampu berada di tempatku ini..

menjelang pkl 1.30 pg..kakak iparku (kak ida) dan abg wan sampai...aku terus terusan menangis...tak sanggup rasanya menerima hakikat ini...adakah aku bermimpi...atau ini hanya mainan tidurku...ku cubit cubit lenganku..ku ketuk ketuk kepalaku...betulkah semua ini...ya...hakikatnya mmg benar....ini adalah realiti..bukan mimpi...aku harus menerima dugaan ini dengan tabah...tp aku menafikan... aku redha....tp aku tak sanggup meniti hari-hari berpantang aku tanpa Qaid di sisi..mcm mana keadaanku nanti..ya allah...kuatkanlah semangatku.. aku begitu lemah sekali...

Jenazah Qaid dikafankan di hospital...sebelum kami berangkat ke rumah mayat, aku dibenarkan untuk melihat jenazah anakku...Ya ALLAH...anakku seperti tidur...senyuman dibibirnya.. ..begitu comel wajah anakku..begitu tenang sekali dia pergi dijemput ilahi...Ya ALLAH...besarnya rahmatmu ini...aku bersyukur... anakku pergi meninggalkan aku...aku sayang padanya...tetapi ALLAH lg menyayangi nye...aku tak perlu khuatir...Qaid akan dijaga oleh ALLAH..walaupun aku tak sanggup menerima dugaan ini...aku REDHA Qaid pergi...aku cium..cium.. cium jenazah anakku tanpa henti...

sebelum kami berangkat dari wad SCN...aku peluk rakan2 kenalanku di wad itu...moga dugaan yg menimpaku ini..dijadikan sebagai kekuatan diri mereka agar jgn mengeluh menjaga anak mereka yg sedang sakit di wad itu...sempat aku berpesan...kuatkan lah semangat korang...aku tak pernah berputus asa berusaha menyembuhkan anakku Qaid...sehingga nyawanya di jemput ALLAH...aku kuatkan semangatku.. .dari mula aku menerima berita Qaid sakit...sampai le ke hujung nyawanya...aku tak pernah mengabaikan dirinya...meninggal kan dirinya kesorangan.. .jdkanlah kisah aku sebagai
kekuatan korang....

ku lihat..semua staff nurse menangis...dr. sumi pun begitu..aku ucapkan terima kasih di atas layanan mereka sepanjang aku dan Qaid berada di bawah jagaan mereka..

Aku turut anakku sehingga ke rumah mayat...di mandikan
jenazah...dikafankan..semua dilakukan oleh suamiku....aku begitu lemah...adik2ku menangis tersedu sedu kesedihan pabila melihat jenazah sekecil itu...begitu suci...tersenyum. ..putih bersih...ya ALLAH...berilah kekuatan ke atas ku....rahmatilah pemergian anakku ini ya ALLAH

menjelang pkl 2 pagi...kami sampai di rumah...mak dan mak mertuaku, adik2 iparku telah menyiapkan segala kelengkapan. ..jenazah anakku diletakkan di atas tilam kekabu yg ku beli khas untuknya...untuk dipadankan dengan katil baby yg kubeli dari B, sayu hatiku....sayu sangat...melihat segala pakaiannya.. kelengkapannya. ..yg tak pernah di usik..dipakai lg...mcm mana agaknya diriku nanti...mengadap segala brg2 keperluan Qaid...mak
menangis...begitu juga mertuaku...aku begitu lemah...aku baring di sebelah anakku Husna...ku peluk anakku...husna, hanya tinggal husna sebagai kekuatan ibu meneruskan kehidupan ibu...husna jd anak yg baik ye...adik husna dah takde...husna tak sempat tgk Qaid...hibanya rasa hatiku ya allah...

menjelang pkl 2 pagi...kami sampai di rumah...mak dan mak mertuaku, adik2 iparku telah menyiapkan segala kelengkapan. ..jenazah anakku diletakkan di atas tilam kekabu yg ku beli khas untuknya...untuk dipadankan dengan
katil baby yg kubeli dari B, sayu hatiku....sayu sangat...melihat segala pakaiannya.. kelengkapannya. ..yg tak pernah di usik..dipakai lg...mcm mana agaknya diriku nanti...mengadap segala brg2 keperluan Qaid...mak menangis...begitu juga mertuaku...aku begitu lemah...aku baring di sebelah anakku Husna...ku peluk anakku...husna, hanya tinggal husna sebagai kekuatan ibu meneruskan kehidupan ibu...husna jd anak yg baik ye...adik husna dah takde...husna tak sempat tgk Qaid...hibanya rasa hatiku ya allah...

along sampai, terus mengurut bdnku...urut kepala ku..urut
kakiku...kemudian, dia menyertai ahli keluarga yg lain..mengaji untuk jenazah anakku...

suamiku membuat keputusan untuk menyemadikan jenazah anak kami di tanjung karang...bpk menguruskan segala keperluan di tg karang dengan wak leman...kemudian, mak, ajip, ijal along n family meneruskan perjalanan ke tg karang...aku dan yg lain2 akan bertolak selepas subuh...menunggu ahli keluarga suamiku dari kedah..

sesudah subuh, kami bersiap..hatiku pilu..hiba.. .pabila merasa susuku bengkak..bengkak sangat...ya ALLAH...Qaid haus....Qaid nak susu...aku memerah susuku tanpa bantuan pam, begitu banyak susu ini...tapi aku ralat...Qaid tak sempat menyusu buat kali terakhir...hiba sungguh hatiku...ibu mertua ku memelukku n menenangkan hatiku...aku pilu..pilu bila melihat jenazah anakku di hadapan mataku...betul. .ini bukan mimpi..tp kenyataan..aku harus hadapi...husna bangun dari tidur, eh...adik dah balik....eh adik tidur???kakak. ....adik kakak dah takde...terlalu pahit air liurku untuk memberitahu husna bahawa adiknya telah di jemput ilahi...paham kah dia ttg kehilangan adiknya??

kemudian...selepas subuh, selepas kehadiran jiran2 tetanggaku melihat jenazah....kami bertolak ke tg karang...sedih hatiku bila melihat satu-satunya kawanku dtg...B, anak aku dah takde...anak aku dah dijemput ilahi...tinggal aku sorang b....B peluk aku, menenangkan hatiku....sabar. ..sabar jie...ni semua dugaan allah...ko beruntung sbb ada anak kau yg menunggu ko di syurga nanti...sedihnya hatiku menerima hakikat ini....kemudian, dtg jiranku yg paling rapat denganku..kak mas, aku peluk kak mas...kak mas, saya dah lama nak anak lelaki...tp sekejap je allah pinjamkan pd saya...sabar jie...sabar. ..ini semua dugaan...air mataku dah kering....dah kering untuk menangis lg...hati aku pilu...hiba. .sedih... tp air mataku tak mampu lg untuk keluar...

kami meneruskan perjalanan kami ke tg karang..sepanjang jln, tak putus-putus sahabat2 n kenalan2 sms...mengucapkan takziah...antara banyak2 sms yg aku terima...aku begitu tenang pabila membaca sms dari ustaz nasir, rakan kerjaku di FSSK...JIE, QAID TU KETUA...PEMIMPIN. ..INSYAALLAH, DIA AKAN MENGETUAI UJI DAN SUAMI DI SYURGA NANTI...amin. ...amin.. .ya rabbal alamin..

Sampai di tg karang...aku disambut oleh along...aku diminta berehat didlm bilik...mak bg aku mkn...pahit sungguh air liurku ini...aku tak mampu menelan apa2 sahaja....aku tak mampu....kemudian, rumah ayahku ini dipenuhi oleh ahli keluarga..kenalan. .sahabat2 handai...kemudian, aku diminta untuk mencium jenazah Qaid buat kali terakhir.... aku berjalan ke aras jenazah...jenazah anakku seperti tidur....aku terlupa bahawa anakku sudah meninggalkan aku...aku cium anakku...cium tanpa henti...kemudian, secara tiba2...aku berzikir pd jenazah Qaid...SUBHANALLAH. ..WALHAMDULILLAH ..WALAILA HAILLALLAH WALLAH HUAKBAR...zikir yg selalu aku ratibkan pd qaid bila dia menangis...mengigau ....ya allah...anakku hidup lg..dia cuma tido..tido seperti hari2 biasa....tido selepas mandi..selepas di beri susu...ya ALLAH...jgn ambil anakku....Qaid, ibu sayang Qaid..jgn tinggal kan ibu nak..mcm mana keadaan ibu nanti tanpa Qaid....Qaidddddddd dddddddddd. ....

jenazah anakku di kebumikan di sebelah kubur arwah opah....betul2 di tepi kubur arwah opah...aku bersyukur...sekurang kurangnya Qaid tak sendiri...nyang ada menemani Qaid..

Ya ALLAH, Aku REDHA di atas ujianmu ini...Aku REDHA ya ALLAH...kau limpahilah rahmatmu ke atas roh anakku ya ALLAH...lindungilah Qaid ya ALLAH....jagalah Qaid di sana ya ALLAH...lindungilah dirinya ya ALLAH...berilah kekuatan ke atasku ya ALLAH...aku masih ada husna dan suamiku, tetapi Qaid sorang2 di sana ya ALLAH...temanilah anakku ya
ALLAH....jgn dibiarkan dirinya kesorang ya ALLAH...selama ini aku tak pernah biarkan dirinya kesorangan.. ..aku REDHA ya ALLAH...aku REDHA....kerana kau lebih menyayangi anakku dariku...

Qaid, ibu sayang Qaid...sayang sangat kat Qaid..w'pun Qaid hanya
dipinjamkan sekejap kepada ibu...tp ibu bertuah sangat..dpt susukan Qaid, jaga Qaid siang dan malam...cium Qaid tanpa henti...bacakan surah, ayat-ayat lazim, doa dan zikir tanpa henti pada Qaid...Qaidlah anugerah yg amat berharga pada ibu..w'pun hadirmu hanya sekejap nak...tp Qaidlah anugerah yg tak ternilai dari ALLAH untuk ibu...tunggu ibu di syurga ya nak..doakan ibu kuat, kuat mengharungi hari2 pantang ibu tanpa Qaid...kesian kat kak husna nak...terbiar tanpa kasih ibu..bukan ibu tak sayang pd kakak...tp ibu lemah...lemah dengan kehilangan Qaid...doakan ibu ye nak...doakan ibu..semoga ibu kuat...ibu takkan lupakan Qaid...ibu akan sentiasa mendoakan Qaid...begitu juga abah...kehilangan Qaid merupakan satu tamparan pada ibu dan abah...ibu ingat ibu lg kuat dari abah...tp rupanya ibu sangat lemah menerima berita ini....

Qaid...hadirmu adalah anugerah ALLAH yg tak ternilai pd ibu nak....ibu
sayang Qaid...ibu halalkan susu ibu...ibu minta maaf kalau selama ini jagaan ibu pada Qaid tidak sempurna nak...ibu sayang Qaid...

QAID AHMADINEJAD 2 JUN - 26 JUN 2009-IN LOVING MEMORY

~Sedih tul bace story ni.." Ya Allah jauhilah ujian seperti ini kepada Ku...aku xsanggup nak hadapinya seperti wanita ini, sekiranya zuriat dikurniakan untuk aku..biar la dia sesempurna bayi yang lain.."~amin~

Wednesday, April 21, 2010

Baby-iman Contest 2010

Hai pening aku tgk..pening nak cari which one d winner dlm contest Baby-iman contest 2010 yg di anjurkan oleh my sis dlam blog nye http://baby-imankoleksi.blogspot.com/..smue baby2 yg masuk contest ini comey2 belaka.. aku telah diamanahkan oleh my sis menjadi juri dlm contest ini..memilih 5 pemenang dari 50 baby yg masuk dlm contest ini..wahh..ramai bukan yg menyertai..tahniah & syabas kepada ibu2 & bapa2 yg join contest ini..aku xpasti lagi ape hadiah bg para pemenang2..tp, yg aku tahu hadiah tersebut mesti sgt menarik bukan.

okey..setelah puas menilik, meneliti gambar2 baby ini aku telah memilih 5 dr pemenang nya..iaitu...


jeng..


Jeng...






jeng....


1st Winner
Baby Putri Ellisya

2nd

Safiya Farhana

3rd
Wan Elly Hakim* Twins

4th Place
Muhammad Dzal Adha Bin Muhammad Hasry

5th

Mohammad Nur Fadhlan Bin Mohd Fadli

Tahniah yeh kepada baby2 comel yg menang..:)