Thursday, May 6, 2010

Syukur..Alhamdulillah..

salam smue..entry ni di buat khas utk kwn2 yg nak tahu psl aku dan........kandungan ku.hehe..sebenar nye malas lg nk publish sbab still new kan..tp, dh rmai dh tanye mcm mne aku leh ngandung..ek..ade plk tanye cmtu kn..hehe..tp, aku faham..u all smue nak tahu cmne tanda2 aku dpt tahu yang aku mengandung kan..alhamdulillah..syukur sgt2..sbab setelah setahun lebih menunggu.akhir nya ade tnde2 itu.

act on 16 April lps..ade kluar darah setitik..lps tu stop.time keluar tu..mmg sakit pinggang yg amat sgt..mcm nk period..time tu aku tgh bertungkus lumus melipat kotak..menyusun adiah dll..sbab office aku akan mengadakan family day esk nye at Bagan Lalang..lps tu dh xde pape darah keluar..cume setitik tu jer..dlm hati..ah..esk mest byk punye..dh biase dh mcm tu.tp, setitik je..xpenah lg la jd.

esk nye on 17 April..pg2 tgk..xde lg darah.tp, aku pon mcm biase still pkai pad.gerak g Bagan Lalang.membuat kerja2 yg klu aku tahu preg time tu mmg aku xkan buat kerja2 seperti itu.antara kje2 itu:-
1.) Panjat tangga yg agk tnggi..untuk gantung balon2 di tempat bbq..yg akan diadakan pd mlm tersebut.
2.)Tiup belon yg amat la kne menggunakan pernafasan yg vol nye maximum.hehe..tebal plk tu belon tu
3.)terkinje2 mandi pool kt hotel itu..terlompat2..ish..ish..bhaya kan utk time permulaan.(esk nye aku mndi)

Tp, period aku still skit..dan bewarne brown mcm time kite nk hbis period..smpai 2 hari itu shj period aku. n STOP..dh xkluar2..pelik jgk la jd mcm tu.

Isnin 19 hb terus bt pregnancy test..sbab aku beli bukan ape..aku kerap lapar..pg2 bangun tido lapar..klu siang ape tah lg..lapar je memanjang..pelik lg ni..ptg isnin lps balik kje..trus g farmasi beli pregnancy test..sbelum beli aku ade msg en.suami..bgtau kt die....klu +..nk mkn kt luar je..xnak msk..klu -..aku msk..hehe..dlm nada mein2.die pon kate ok.tp, sebelum balik rmh aku sempat singgah kedai beli limau..nak bt tomyam jer igt nye..dlm hati..ni aku rajin nk msk..mest - punye nnti time check.

balik2 terus check..alangkah xpercaye nye aku line menunjukkan 2 line merah..oh adakah..hehe..rse nk 10x aku belek bende tu..sbab xcaye. (smpai skr pon aku still simpan pregnancy test itu)..:)..syukur alhamdulillah..

malam tu terus g klinik..bgtau doc..tp, time tu doc xnk scan lg sbab die kate baru lg mest xnpk..die cume kire pengiraan minggu..dh 4 minggu 2 hari kate nye.balik..cume di bekalkan dgn ubat acid folic..mcm biase ubt tu sebelum ni pon penah jgk mkn.

21 April..aku still lg xpercaya..bgtau en.suami nak beli lg pregnancy test..sbab yg aku xcaye sebab kluar darah yg 2 hari tu ape..cmne leh preg sdngkn period.huhu.pastu, en suami kate g je la klinik..bt test kt sne terus..lg puas hati..lps tu aku pon g klinik..tp, bukan klinik yg aritu..klinik lain dekat serdang..sbab dh 2 org kakak office aku ni check kt situ time mule2 dorng tahu preg.klinik ni pon mmg bagus doc nye..check skali lg n positive..aku nk jgk sruh doc tu scan..tp..mmg xnpk ape2..yg sedih nye doc blh bgtau aku..takut ngandung luar rahim..huhu..balik terus rse nk nangis..xtahu nape doc blh fikir mcm tu kan..myb yg psl period 2 hari tu kot..dan sbab tu jgk la aku sush nk yakin kn diri sndiri aku preg.tp, tnde2 preg mmg ade..kerap lapar2..breast sakit2..loya2 xde la plk..doc soh dtg lg 2 mnggu atau sebulan utk check skali lg.hurm..cpt la waktu berlalu..xsabar nk tahu ianye berita baik atau berita buruk..

2 minggu berlalu..dan semalam aku pegi lg klinik yg sme tp, doc yg lein..seorng doc lelaki..agak peramah n baik..aku citer psl kisah 2 mnggu yg lps..n then, trus die scan..sebelum scan byk kali die ucap tahniah..aku pon ckp dgn doc..belum check lg doc dh ckp thniah..hehe..kelakar tul doc tu..die scan..mmg xnpk lg janin dlm rahim..cume npk sikit jer..garisan..die kate baru 5 minggu..aik..aritu check 4 mnggu..ni baru 5 minggu..hehe..aku rase myb yg ni betul..sbab die ikut kebesaran janin ku yg msih kecil..syukur..janin berade di dlm rahim..dan bukan diluar..alhamdulillah..syukur sgt2..

itu la kisah nye..masih permualaan dan baru lg ni..kne jge beik2..doakan smue selamat ye..

13 comments:

tentang dhila... said...

tahniah ain..wah boleh plak x caya ye.apepon aku ucapkan tahniah. ko jgn lasak2 sgt k..

AinHinata said...

time ksih dhila..ko xnk nangis ke dpt tahu..ekeke..ina siap bergelingan air mate bile tahu.

NURUL said...

tanda2 ain tu mcm along dulu along sakit pinggang ya Allah mcm nk patah pastu mcm sakit senggugut tp tak kuar darah. masa tu abg saiful ckp ermm pregnant kot. tp masa tu fikir tak kan laa pregnant kot sakit2 pinggang kan?

sekali beli kat farmasi pregnancy test tu sekali 2 line. masa tu tak percaya pi klinik lg doc sahkan 5 minggu kandungan.

tak percaya lagi wat test sekali lagi. bape byk test along buat. excited. sekali betul pregnant bila scan kat klinik dah nmpk ada titik halus. halus sgt. sampai skrg along simpan test kid tu. hihihi.

tp along simpan rahsin ni dr kwn2 sampai lepas trimester pertama sbb org tua2 kata tak elok sebarkan peringkat pertama. tah laa betul ke tidak statement ni ain.

tp tak pe ain kongsi citer ni dgn kwn2 ok kan? along tumpang hepi. congrats tau :)

doakan dhila pulak pregnant :)

tentang dhila... said...

ain...even aku nangis pon xkan la aku nk citer heheheh...

ondway pi opis td aku nangis la..aku hapi gler beb..ko kan tau aku x suke org lain tau aku nangis hehehe...

x sabar tggu perut ko beso..leh laga2 heheh...wah gitu kan.

AinHinata said...

yeke..rupe nye smue org mengalami feel yg sme ye..setahun lebih dh along baru dpt..tu yang xpacaye bile kluar 2 line..:)

same la..smalam scan pon kecik je lg..npk garisan putih jer.

xpe kot kan nk story kisah beik.hehe

tu la..xsabar nak tnggu dila..aj..pregnant.biar smue dpt..baru semue dh x menggeletis lg.hahaha

AinHinata said...

dhila:- terharu betul aku kwn2 aku ni..sush senang bersama..love u lah..hehe..

laga2 perut aku dh berjaya..nnti ko bt ngan aku plk yeh.hihihi.

tentang dhila... said...

tu la ain...ko kena kasi aura plak kat aku ni..hehhe..haipp...menggelatis harus diteruskan walopon dah ade anak. tanpa menggeletis hidup x berseri heheheh

NURUL said...

semoga geng lori dpt baby sama tahun kelahiran leh pi sekolah sama2. hihi. mcm along mostly geng masa sekolah lahir sama tahun. so nanti esok time sekolah sama2 sebaya :)

AinHinata said...

dhila & along:- itu lakan...hrap2 smue nye dpt aura..ya..menggeletis hrus di teruskan..jum..next trip coming soon..Cameron Highland again..:)

N.I.E.Z.A said...

tahniah ain...akhirnya berjaya jua..=) jga diri serta kandungan baik2 yer... ;)

misz beauty said...

congrats akak... agaknye ija ni nanti ikut jejak langkah akak kot.... dah dapat jawatan tetap... dah selesa... pastu baru Allah kasi baby... setahun lebey kan?? insyaAllah... doakan ija ye kak... kak ain tamo buat keje berat ok, suh je abg anis tu buat... kasi buli sama dia... ahahhaaa... kalo kak ain teringin nak makan pape yg xde kat sini, bg tau ija tau... mane tau boleh tolong sama2 carik..;-) miss u kak ain...

AinHinata said...

Niza:- Thanks niza..rezeki kan..awak pon klu ade good news lg bgtau tau.hope smue nye selamat..:)

ija:- Kikiki..meh la ikut jejak lngkah akak..a'a kan Allah nk kasi kite rezeki lein dulu baru dpt rezeki anak.ade hikmah disebalik smue itu kn.:)..
Mmg skr ni terpakse suruh abg hanis bt kje yg berat2.
setakat ni xde bende ape2 nk mkn ieja..akak xselera nk mkn ade la..whtever pon tq so much ya doakan akak selamat..

Azabeila said...

heheheh..tahniah ain...nnt akan ku kejar mu jua..jgn mare...nyway,take care n mkn mende2 berzat tau..wish me too..;)