Wednesday, January 5, 2011

Kelahiran Auni Syifa'

syukur alhamdulillah..akhir nya aku telah selamat melahirkan puteri sulung pada 27/12/2010 jam 2.36 p.m di Hospital Serdang..xsangka betul aku melahirkan nye secara operation..dan mmg xtrbayang..tp, nak wat cmne dh mmg takdir kan..dan lps ni pon if aku ngandung lagi..mmg kne operation dan xblh secara normal..sbab rahim aku dh terkoyak agak besar mase melahirkan baby Auni..dan klu normal..blh menyebabkan baby xdpt nak d selamatkan smase nak push..huhu

25/12/2010
balik klang..setelah tnggu time bersalin tp x de sebarang tande..aku n en suami balik klang.bosan suk rmh..nak jln pon dh xlrat..sebelum balik sempat singgah pasar malam..tringin nak mkn mee hoon sup yang pasar malam punye..malam ahad tu dh strat sakit2 pinggang..sakit ari2..tp, still leh bertahan..

26/12/2010
strat dr pagi smpai tghari rase sakit dh smakin kerap..kul 3 aku gerak ke Hospital Serdang..ikutkan hati mmg xnak pegi dulu..sbab xde kluar sbarang tanda..tp, oleh kerana rase sakit datang stiap 15 minit skali..aku pon mngambil kputusan utk ke Hospital dengan harapan..mmg aku akan akan bersalin pada hari ini..dan xkan di suruh balik rmh balik..smpai je di Hospital lebih kurang pkul 5 lebih trus ke wad kecemasan..setelah register kasi buku merah smue aku di suruh masuk ambil ain kencing dan kemudian baring dan dipasang alat untuk mengambil tahap constraction aku rase pada time tu..lame jgk alat tu di pasang kire2 dekat 1 jam..tp, mengikut nurse tu graf ok lagi..mksud nye constraction pada time tu x kuat sgt..tp, aku yg rase hanye tuhan je yang tahu.lps tu doktor menyeluk utk tahu bukaan pada time tu.huhu..punye la sakit..betul la kate org sebelum ni..time doctor cek untuk tahu tahap bukaan adalah sakit..dan mmg sakit..hurm..time tu doc kate bacaan xbukak lagi..dan aku disuruh tnggu di luar untuk tahu result air kencing plk..lame tnggu..akhir nye kul 8 result keluar..dan doc ckp air kencin kotor..tu yang rase sakit..huhh...die kasi ubat soh balik..malam tu mmg xdpt tido..smalaman menanggung sakit hanye tuhan je yang tahu...air mate pon dh xleh nak keluar lagi..

27/12/2010
pagi ni en suami cuti..tp, die still g kje hantar barang.aku kat rmh 2,3,4 kali masuk toilet buang air besar,..smue x kne..duduk x kne..baring x boleh..berdiri xkene..aduh..kul 9 en suami balik..mmg dh xlarat rase nye.en suami ajak aku g hospital..tp, aku kate nant dulu..tghari dh xlarat sgt ajak en suami g klinik dan bukan nye hospital..dalam fikiran aku nak mntak ubat tahan sakit.huhu...g la klinik area rmh..siap scan lagi..doc kate baby ok..kedudukan kepala dh kat bawah..doc kasi ubat tahan sakit..aku pon terus balik rmh..sampai je rmh terus masuk toilet..sakit perut lagi..dan aku tgk ade keluar tanda darah..dalam hati..dh smpai mase g hospital..aku pon terus bgtau en.suami..dan die terus suruh aku siap2 g hospital..sebelum pegi sempt lagi aku mandi dan siap2..lps dh siap aku blh baring2 lagi..smpai la biras aku datang tgk..dan die cpt2 soh g hospital..dalam perjalanan ke hospital rse sakit dh teramat sgt aku rse..rse ade bende nak terkeluar dari punggul aku..aduhh..cpt la smpai hospital...dh rse nak bersalin sgt ni.smpai je hospital aku terus pegi ke tempat yang semalam aku pegi..di suruh ambk air kencing lagi..n then..check degupan bb lagi..ttibe dlm bilik tu jadi kelam kebut..ak udi seluk lagi dan tahap bukaan pada time tu dh 6 cm..dan degupan bb dh lemah..automatik aku disuruh tandatangani surat operation..aku dh x igt ape time tu..hanye nak selamat kan bb aku terus tandatangan..mmg xsngke akhirnye aku melahirkan bb dgn care operation..klu normal pon aku rse aku xterdaye sbab mmg betul2 dh xde tenaga..akhirnye pukul 2.36 p.m selamat melahirkan seorang puteri..hari fisrt auni dilahirkan aku x dpt jmpe die sbab bb dimasukkan dlm wad nicu..tp, syukur alhamdulillah...akhirnye aku selamat menjadi seorang ibu.

1/01/2011
arini Auni baru blh keluar hospital..yeahh..akhirnye aku dan auni xb'pisah lagi lps ni..sedih bile kenangkan die kad hospital dan aku kat rmh..lagi sedih bile ade satu petang tu tu auni terkebil2 bile aku nak balik tnggalkan die..:(..sedih sgt2 time tu..baru aku faham mcm mne rse hati seorng ibu yang sebelum ni aku xpenah rse..

semoga Auni Syifa Mohd Hanis dpt menjadi anak yang solehah..dan berbahagia sentiasa hidup di dunia & akhirat..luv u Auni..

6 comments:

Sholihah said...

akak.. takutnye bc cerita akak.. mcm nk nangis nor baca... uwaaaaaaaaa....

AinHinata said...

xpe..jgn risau nor..setiap org sakit nye lain2..ade yg akak tanye dlm wad ibu2 b'salin tu kate xsakit..ade yg sakit..bukan senang nak hpuskan dosa kan..hehe..

N.I.E.Z.A said...

Tahniah ain, akhirnya dah bergelar seorang ibu..hehehe. Tarikh lahir anak kita sama 27 Disember 2010, cuma bezanya zahra kuar disebelah pagi dan auni disebelah petang. ;) Nanti postla gambar auni teringin nak tgk muka dia yg comeii tuh...

tentang dhila... said...

tahniah..aku pula sentiasa berdoa dan menanti rezeki yg satu itu

Y A Y A N said...

tahniah kak ain....semoga menjadi mama yang TERbest.

lynn said...

ain....sweet sgt memori tu... x sabar nk rasa jgak