Monday, June 15, 2009

Erti Sebuah Perkahwinan

Ari Ahad yg lps dh genap 3 bulan aku mnjali kehidupan alam rmh tangga..rse nye mcm smalam je kahwin.skejap je dh msuk bulan ke-3..Erti sebuah Perkahwinan?..bg aku perkahwinan adalah satu alam yg b'beza yg penah aku lalui sbelum ini..Mcm memasuki alam Pra-Persekolahan (Tadika)..Time tu peg ke sek bg aku hanya mcm satu riadah utk brjumpe dgn kawan2..knal spe itu cikgu dan lebih pnting mase tu mak kate kne knal huruf ABC....I23..kne tahu tulis ABC..123..ikut titik2 dlm buku yg cikgu sediakan..alam yg penuh dgn permainan...Bt ABC..mein2..smue nye mein2 je..hdup yg xperlu nk pk masalah diri dan masalah org lein..sbab time tu smue mak,abah yang sediakan..dr makan..mnum..tmpat tnggal..event tmpat aku nak tido pown mak jgk yg kne sediakn..argh..Rindu nye saat itu..tp, nk wt cmne,,saat itu xkan b'rulang..wktu pown xmungkin akan kmbali pada yg dulu..btul la org kate..yang paling jauh dlm hidup kite adlah saat yg dh b'lalu..xmungkin dn xakan sme skali kite kmbali ke saat itu.:(

Time masuk alam persekolahan rendah plk..time ni ade lah wktu yg sgt pnjang..6 tahun di sekolah..aku dh knal skit2 dunia khidupan..cmne nk brdikari la plk..bangun pg2..gosok baju sek..basuh kasut sek..bt keje sek..bt keje rmh..dn mcm2 lg..time ni time aku dh pndai blaja bt smue nye..tlg mak..dan mcm2 lg..alam ni penuh dgn suke dn ria..yg pnting time tu cume blaja.n blaja..dpt result yg bgus time UPSR.

slepas je alam persekolahan..aku msuk plk alam remaja..remaja ke 13 thun tu.hehe..buleh la kan..dh jadi anak dara..g sekolah pown dh pndai bubuh bdk compac kt muke..alam remaja dr form 1 smpai form 5 penuh dgn cubaan bnde2 yg baru.dr segi belajar, pkaian, dan semue nye..kasut, baju..klu org tu pkai..kite nak jgk pkai.tp, aku xla ikut org sgt..aku akan pkai ape yg ade n ape yg aku minat..jarang skali mak beli baju aku xikut..mest aku akan ikut n pilih sndiri.klu xbekenan di hati harus baju tu akan tbiar dn aku xkan pkai smpai bile2..hehe..bukn la high test..tp, dh mmg mcm tu pael aku.hehe..alam ni aku mengenal erti sebuah p'sahabatan..dan kehidupan..ade kwn beik..dan ade jgk yg xbeik..byk hal yg aku dh pndai fkir..trutama nye ape aku nak jd yeh 5 tahun akan dtg..ape aku nk kje yeh..smue nye kne fkir sndiri.kwn2 plk klu b'cerita time tu mest yg indah2 je..berangan nk kje bagus la..beli kete la..mcm2.

selepas je alam persekolahan..aku msuk plk alam universiti..alam ni sgt besh dlm hdup ku..zaman ni aku melalui zaman utk trus maju dan maju kehadapan..1st mnjejak je kaki ke Universiti sgt la gembira..sbab mmg impian aku dulu nk msuk ke situ.Pada zaman aku dulu buleh dikatakan sush jgk nk msuk ke U.xmcm skr..dh ramai bdk yg pndai2.smue dh blaja tnggi.spanjang 5 tahun di u mcm2 pengalaman, dugaan, dan cabaran yg aku lalui..time g class, time bt asigment, time test, time exam..time pnjat pagar koleh.hehe..mcm2 hal..time tu smue nye dgn kawan2..kwn2 mmg amat penting bg aku pada time tu.sush senang b'same..alhamdulillah aku jmpe smue kwn2 yg sekepala dgn aku.sgt besh..sbab tu lps je hbis u..aku rse sgt sedih sbab xtahu cmne nk jalani kehidupan tnpa seorng kawan..my beloved freinds (Ina,Min,Hanna,Dilla,Nat,Ayue,Yan,Badar)Luv u all lah..

lps je zaman tu beralih la plk ke zaman pkerjaan..n skr zaman perkahwinan..zaman yg terakhir dlm hdup ku..dan lps ni aku akan sntiase meng update hdup aku supaya mnjadi seorng isteri yg beik disisi suami ku..bagi aku perkahwinan adalah sebuah khidupan yg baru,,seperti memasuki alam2 yg telah aku lalui sebelum ini.dalam alam ini perlu la ade Give n Take d antara suami isteri..dan perlu memahami di antara satu sme lain.bg aku..selain cinta yg dicari..slpas alam perkahwinan kite perlu fkir ke hadapan..hidup aku dan die di masa hadapan.tahap ni dh kne tahu mcm mne care nk mmbina khidupan yg lebih smpurna..kite sebagai isteri xpyah la nak cari kesempurnaan dlm diri suami,sbab pcaye la..yg stiap manusia di atas muke bumi ini tidak ade yg smpurna..cari la kekurangan yg ade pada diri die,,cintai dan baiki la kekurangan itu.InsyaAllah hdup kite akan jd lebih smpurna..dulu sbelum kahwin..ramai org ckp "Org lelaki ni lps je kahwin perangan die mesti akan berubah"..n aku kadang2 rse tkut jgk dgn kate2 org tu..tp, bg aku itu ikut individu..bg aku suami aku sme je mcm yg dulu.xbrubah...sdap mate aku mmandang tiap2 ari.hehe..itu dh ckup bg aku..n yg lebih bahagia die buleh mnjaga aku..n mnjaga hati aku yg kecik ni.cayalah My hanis..I luv U..:)

4 comments:

Dayu said...

betul2...kita dah lalui fasa2 kehidupan yg berbeza
tp alam perkahwinan ni yg akan jadik paling mencabar
sebab involve byk org kan
byk hati nak kena jaga

dan paling setuju bab, tak payah carik kesempurnaan dlm diri suami
tapi kenalpasti la kekurangan kita kan
kalau kita boleh terima kurang dlm diri dia
mesti kita dpt balasan yg sama kan

Ain said...

Thanks Dayu..tu la kan..ni baru 3 bulan kawin..mcm2 prkare dh i lalui.
Smoge lps ni akan lalui smue nye dgn tabah.
yang penting kne jge suami beik2.:)

NURUL said...

skejap jer ain kan. usia perkahwinan dah 3 bulan. selamat berbahagia

Ain said...

Thanks along..alam yg terakhir sbelum alam bazakh..smoge dpt byk collect pahala dr suami utk bekalan.hehe